Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
ZONNEPANELEN INFOPUNT ONLINE ADVIES OVER ZONNEPANELEN EN ZONNE-ENERGIE
ZONNEPANELEN INFOPUNT

Opbrengst zonnepanelen

Ben je van plan om zonnepanelen te plaatsen? Dan kan het interessant zijn om te weten wat ze gemiddeld opbrengen. Zo kan je bepalen of de aanschaf van een zonnepaneleninstallatie een slimme investering is. Ontdek hier hoeveel zonnepanelen gemiddeld opbrengen en wat je ermee kan besparen.

 

opbrengst zonnepanelen berekenen Opbrengst zonnepanelen berekenen

Alvorens we een simulatie geven van de opbrengst van zonnepanelen, is het belangrijk om te weten dat zonnepanelen gemiddeld slechts 85% van hun capaciteit benutten. Het nominale vermogen van zonnepanelen wordt daarbij uitgedrukt in Wattpeak (WP). De verwachte opbrengst drukt men uit in kilowattuur (kWh).

Heb je een zonnepaneleninstallatie met een nominaal vermogen van 3.500 WP, dan zal deze 2.975 kWh (0,85 x 3.500) per jaar opleveren. Een gezin verbruikt gemiddeld 3.000 tot 4.000 kWh per jaar. De zonnepanelen kunnen dus een groot deel van het energieverbruik op zich nemen. Van plan om zonnepanelen aan te schaffen en benieuwd naar een voorstel en prijs op maat van jouw situatie? Vrijblijvend offertes aanvragen kan via de offertepagina.

 

Hoeveel kan je besparen?

Als we verder gaan met bovenstaand voorbeeld en uitgaan van een situatie met een energieprijs van €0,25, kan je per jaar het volgende besparen: 2.975 kWh x €0,25 = €743,75. Afhankelijk van de levensduur van de zonnepanelen (dat is gemiddeld 25 jaar) en de prijs die je ervoor betaalde, kan je dan makkelijk berekenen op hoeveel tijd je je investering kan terugverdienen. Ontdek up-to-date info over de terugverdienperiode van zonnepanelen.

In de meeste gevallen worden zonnepanelen gebruikt in combinatie met andere energievoorzieningen. Als de zonnepanelen toch teveel energie opwekken in verhouding tot je verbruik hoeft dat geen ‘verlies’ te betekenen. Het is namelijk mogelijk om je energiemeter terug te draaien door je overige stroom te leveren aan het stroomnet. Om een vergoeding te krijgen moet je wel een contract afsluiten met de netbeheerder.

opbrengst zonnepanelen

Zijn zonnepanelen zonder subsidie interessant?

Hoewel de subsidies voor zonnepanelen afgeschaft zijn, blijft het plaatsen ervan nog steeds een slimme zet. Ook zonder subsidie zijn zonnepanelen rendabel. Dat is vooral te danken aan de gedaalde kostprijs en het betere rendement van de zonnepanelen als gevolg van allerlei technologische ontwikkelingen.

Je mag er dus zeker van zijn dat zonnepanelen niet alleen goed zijn voor het milieu. Ze zijn op termijn ook voordelig voor je portemonnee aangezien je er heel wat mee kan besparen op je energiefactuur. Lees in dit artikel meer over de kosten van zonnepanelen en de mogelijke subsidies en premies.

Voor een realistische indicatie van de verwachte kosten en opbrengsten van zonnepanelen doe je er goed aan een professional in te schakelen. Deze kan je het nodige advies geven voor een zonnepaneleninstallatie op maat van jouw situatie.
✓ Vrijblijvend offertes aanvragen kan via de offertepagina.

 

Factoren van invloed op de opbrengst van zonnepanelen

Naast het vermogen van de zonnepanelen hebben ook volgende factoren een invloed op de opbrengst van zonnepanelen:

  • – Locatie: Zonnepanelen die naar het zuiden gericht zijn, vangen meer zonlicht op en kunnen dus meer energie opwekken.
  • – Hellingshoek: Een hellingshoek van 30° à 40° is ideaal. Dat is meestal het geval bij schuine daken.
  • – Aanwezigheid van licht: Zonnepanelen hebben niet noodzakelijk zon nodig. Daglicht is voldoende. Toch zal de opbrengst op een zonnige dag groter zijn dan op een bewolkte dag.
  • – Aanwezigheid van schaduw: Schaduwen hebben een negatieve invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Probeer de zonnepanelen dus op zo’n manier te plaatsen dat ze niet in de schaduw liggen van bomen, lantaarnpalen, andere gebouwen, …
  • – Temperatuur: Zonnepanelen leveren meer op bij lagere temperaturen. 25°C is een ideale temperatuur.
  • – Soort zonnepanelen: Monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen kunnen het meeste energie opwekken. De polykristallijn variant is iets duurder, maar heeft wel een hoger rendement.

zonnepanelen opbrengst

 

Online prijs op maat aanvragen

Benieuwd naar de prijs en rendement van zonnepanelen bij jouw project? Vraag nu vrijblijvend voorstellen op maat aan via onderstaand formulier en vergelijk makkelijk online.