Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
ZONNEPANELEN INFOPUNT ONLINE ADVIES OVER ZONNEPANELEN EN ZONNE-ENERGIE
ZONNEPANELEN INFOPUNT

Zonnepanelen afmetingen

Hoeveel zonnepanelen kunnen er op jouw dak? Dat is iets wat je best op voorhand uitpluist vooraleer je zonnepanelen aankoopt. Uiteraard moet je rekening houden met de afmetingen van paneel en dak, maar ook de energieopbrengst is een belangrijke factor. Hier vind je alles over het belang van de afmetingen van zonnepanelen.

 

Standaardafmetingen zonnepanelen

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Het gemiddelde formaat zonnepanelen is 1,5 vierkante meter per paneel. In principe bepaalt het vermogen echter de afmeting van de zonnepanelen. Hoe groter het zonnepaneel, hoe meer vermogen. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hieronder zetten we de afmetingen van zonnepanelen en het vermogen voor je op een rijtje.

ZonnepanelenAfmetingVermogen
Klein1,58 x 0,81 m190 - 215 Wp
Normaal1,65 x 1 m245 - 270 Wp
Groot2 x 1 m270 - 300 Wp

Benieuwd naar wat ideaal is voor jouw dak? Vraag het hier aan een ervaren installateur.

zonnepanelen opbrengst

Aantal zonnepanelen per dak

De afmetingen van de zonnepanelen bepalen hoeveel je er kwijt kan op het dak. Daarnaast hangt het aantal zonnepanelen ook af van wat voor type dak je hebt. We bekijken per dak wat de mogelijkheden zijn:

 

Schuin dak

Een schuin dak kan je in principe volledig benutten voor het leggen van zonnepanelen. Je moet hier wel rekening houden met obstakels als schoorstenen of dakkapellen. Behalve dat ze van invloed zijn op het leggen, geven ze ook schaduw af. Het mooiste en efficiëntste is dat je de zonnepanelen richting het zuiden plaatst. Dan profiteer je het beste van het zonlicht, maar het is zeker ook een optie om ze aan de oost- of westkant te plaatsen.

 

Plat dak

Een plat dak is ook geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Doordat je ze op een onderstel plaatst, kan je de ideale hellingshoek kiezen voor een maximale opbrengst. Dat impliceert ook dat je de zonnepanelen niet te dichtbij elkaar mag plaatsen, omdat ze dan in elkaars schaduw komen te liggen. In principe is het zo dat hoe groter je de hellingshoek maakt, hoe verder de zonnepanelen uit elkaar liggen. Bij een plat dak heb je ongeveer 2,5 vierkante meter nodig voor een zonnepaneel met een oppervlakte van 1,5 vierkante meter.

 

Klein dak

Een klein dak kan je ook benutten voor het plaatsen van zonnepanelen. Omdat je over minder oppervlakte beschikt, kies je best voor hoogrendementspanelen. Deze leveren voor dezelfde grootte zonnepanelen iets meer energie op. Ze zijn iets duurder in aanschaf, maar dat verdien je na verloop van tijd gewoon terug.

 

Schaduwdak

Een dak met schaduw is niet bij voorbaat ongeschikt voor zonnepanelen. Is de schaduw maar voor een paar uren per dag? Dan kan je met een ‘power optimizer’ bepaalde zonnepanelen voor die uren uitschakelen. Is de schaduw permanent aanwezig? Zorg dan dat je door middel van een legplan de schaduw omzeilt.

Zonnepanelen afmetingen

Zonnepanelen afmetingen: de no-gozone

Bij het leggen van zonnepanelen krijg je ook te maken met de zogenaamde ‘no-gozone’, de zone waarin je geen zonnepanelen mag leggen. Deze zone is de afstand tussen de zonnepanelen en de dakrand. Leg je zonnepanelen in de no-gozone dan heb je grote kans dat ze met een stevige wind wegwaaien. Aan de dakranden ontstaan immers de meest stevige wind.

Voor een schuin dak is een no-gozone van 20 centimeter voldoende. Bij een plat dak is de hoogte van het zonnepaneel gelijk aan de no- go- zone. Is je zonnepaneel bijvoorbeeld 50 centimeter hoog dan is deze afstand ook de afstand tot de dakrand.

 

Legplan zonnepanelen

Een legplan is een tekening waarin je aan de hand van de afmetingen van het dak en die van de zonnepanelen bepaalt waar en hoe ze komen te liggen. Voor het legplan is het van belang dat je deze afmetingen weet en rekening houdt met de no-gozones.

Voor een ervaren installateur is het geen enkel probleem om een goed legplan op te stellen. Daarbij weet hij ook op welke plekken van het dak je de hoogste energieopbrengst kan halen. Daarom is het steeds een goed idee een vakman in te schakelen bij de opmaak van een legplan te maken. Zo weet je zeker dat de panelen op de juiste manier geplaatst worden. 

Een legplan op maat van jouw dak ontvangen? Doe een beroep op een ervaren installateur. Deze haalt het beste uit je dak voor een optimaal rendement. Tip: vergelijk prijzen van verschillende installateurs. Zo kan je makkelijk vergelijken. De prijzen kunnen immers erg verschillen. Maak gebruik van onze offertedienst en ontvang hier max. 3 offertes van erkende installateurs uit je buurt.

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

De grootte van het dak en de maten van de zonnepanelen zijn bepalend voor het aantal zonnepanelen. Daarnaast is ook het energieverbruik een bepalende factor als het gaat om het aantal zonnepanelen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je (veel) meer energie opwekt dan je verbruikt. In onderstaande tabel zie je hoeveel panelen je ongeveer nodig hebt bij welk energieverbruik.

Aantal personenJaarlijks energieverbruikVereist vermogen (kWh/85%)Aantal zonnepanelenBenodigd dakoppervlak (in m²)
12.500 kWh3.000 Wp1218
23.000 kWh3.500 Wp1421
33.500 kWh4.100 Wp1624
44.000 kWh4.700 Wp1827
54.500 kWh5.300 Wp2132
65.000 kWh5.900 Wp2337

Benieuwd naar wat dat nu effectief opbrengt? Ontdek het hier.

 

Online prijs op maat aanvragen

Benieuwd naar de prijs en rendement van zonnepanelen bij jouw project? Vraag nu vrijblijvend voorstellen op maat aan via onderstaand formulier en vergelijk makkelijk online.