Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
ZONNEPANELEN INFOPUNT ONLINE ADVIES OVER ZONNEPANELEN EN ZONNE-ENERGIE
ZONNEPANELEN INFOPUNT

Omvormer zonnepanelen prijs

Met zonnepanelen kan je tegenwoordig beter sparen dan met de rente van een ouderwetse spaarrekening. Slim om hierin te investeren dus! Bij het aanschaffen van zo’n zonnepanelen-installatie hoort ook een omvormer. Ben je benieuwd naar de prijs van een omvormer voor zonnepanelen? In dit artikel zetten we alle info rond de prijs van een omvormer op een rij!

Ga snel naar:
Gemiddelde omvormer zonnepanelen prijs
Welke factoren bepalen de prijs?
Kosten omvormer + zonnepanelen
Hoe offertes vergelijken?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat doet een omvormer?

Een omvormer is als het ware het hart van je zonnepanelen-installatie. Dit apparaat zet zonlicht om in elektriciteit. Zonnepanelen produceren namelijk gelijkstroom en deze kan je niet direct gebruiken. De meeste huishoudelijke apparaten zijn gemaakt voor wisselstroom. Een omvormer zet die gelijkstroom dus om in bruikbare wisselstroom.

omvormer zonnepanelen prijs

 

Gemiddelde omvormer zonnepanelen prijs

De gemiddelde prijs van een omvormer voor zonnepanelen ligt tussen de 750 à 1.200 euro (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte prijs van een omvormer hangt af van verschillende factoren. Denk bv. aan het soort omvormer, het vereiste vermogen, het merk, …

TIP: ben je benieuwd naar de prijs van een omvormer en zonnepanelen op jouw maat? Ontvang gratis voorstellen bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Welke factoren bepalen de omvormer prijs?

Verschillende factoren bepalen de kosten van een omvormer voor zonnepanelen. We zetten de belangrijkste prijsbepalers voor een omvormer op een rij:

 

1. Soort omvormer

Het soort omvormer bepaalt mee in de prijs. Een string omvormer kost het minst en komt voor als alle zonnepanelen dezelfde ligging hebben zonder schaduw op het dak. Is dat niet het geval? Dan moet je misschien kiezen voor een multi string omvormer of een micro omvormer per paneel. In dat geval kan de prijs oplopen.

 

2. Vermogen van de omvormer

Het is belangrijk dat het vermogen van de omvormer is afgestemd op het vermogen van de zonnepanelen. Hoe groter dat vermogen, hoe duurder de omvormer prijs. Belangrijk: de zon schijnt niet altijd even hard en de zonnepanelen produceren dus niet constant elektriciteit op vol vermogen. Daarom kan je uitgaan van een omvormer vermogen dat 10 à 20% lager ligt dan het vermogen van de zonnepanelen zelf.

Voorbeeld:
Heb je zonnepanelen met een vermogen van 3000 Wp? Dan past een omvormer met een vermogen van 2600 Wp het beste bij jouw systeem (15% lager).

 

3. Merk van de omvormer

Ook het merk heeft een invloed op de prijs van een omvormer voor zonnepanelen. Een goed merk is meestal duurder, maar ook kwalitatiever. Zo heeft de omvormer een langere levensduur, maakt hij minder geluid en haalt hij een beter rendement.

 

4. Monitoring van de omvormer

Wellicht wil je graag controleren hoeveel elektriciteit je zonnepanelen produceren. Dit kan door middel van het monitoren van de omvormer. Je kan bv. een app op je smartphone downloaden waar je alle gegevens kan lezen. Deze optie kan ook de prijs van de omvormer bepalen.

 

TIP: vraag voorstellen aan bij verschillende installateurs

Wil je zeker zijn van de juiste omvormer tegen de juiste prijs voor je zonnepanelen?Vergelijk dan zeker voorstellen van verschillende installateurs. Niet elke installateur werkt namelijk met elk merk. Ook is het belangrijk om te kijken welk vermogen de installateurs aanraden voor jouw zonnepanelen en omvormer. Kortom, het is essentieel om goed te kijken en te vergelijken! Vraag gratis offertes aan bij erkende installateurs actief in je buurt.

 

Kosten omvormer + zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen in combinatie met een omvormer kunnen sterk verschillen. De belangrijkste kostenbepalers zijn het aantal zonnepanelen en het vereiste vermogen (afgestemd op je verbruik, aantal personen, …). Enkele richtprijzen op een rij:

Aantal personenJaarlijks verbruikVereist aantal panelen
(250 Wp)
Gemiddelde prijs
(incl. omvormer en plaatsing)
12.500 kWh12€ 4.500 - 6.200
23.000 kWh14€ 5.500 - 7.500
33.500 kWh16€ 5.600 - 8.800
44.000 kWh19€ 6.800 - 9.500
54.500 kWh21€ 7.500 - 11.000
65.000 kWh24€ 8.700 - 12.500

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. De kosten voor een omvormer en zonnepanelen kunnen ook verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij installateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Druk de kosten van je omvormer + zonnepanelen

De prijs van je zonnepanelen-installatie kan je drukken met verschillende premies en financiële voordelen:

  • Eenmalige investeringspremie van netbeheerder Fluvius
  • Energielening voor zonnepanelen
  • Verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% (als je woning minstens 10 jaar oud is)

BELANGRIJK: wil je meer weten over deze verschillende premies en financiële voordelen? Vraag advies op maat aan bij een installateur.

 

prijs omvormer zonnepanelen

 

Hoe offertes vergelijken?

Om zo gericht en vlot mogelijk offertes van zonnepanelen-installateurs te vergelijken hebben we een aantal tips voor je:

 

Tip 1: Vergelijk voorgestelde zonnepanelen + omvormers

Kijk bij het bepalen van de juiste omvormer meteen naar een combinatie met zonnepanelen. Een combinatie is namelijk vaak voordeliger dan wanneer je apart een omvormer aanschaft.

 

Tip 2: Leg de plaatsingskosten naast elkaar

Als je offertes goed wil vergelijken kijk je best naar de kosten voor de plaatsing van je zonnepanelen-installatie. Deze plaatsingskosten kunnen namelijk verschillen van installateur tot installateur.

 

Tip 3: Kijk niet enkel naar de prijs

De goedkoopste optie is niet altijd de beste optie. Ook de kwaliteit telt mee. Hoe beter de kwaliteit van je omvormer is, hoe langer hij mee gaat. Zo kan je langer optimaal van je zonnepanelen-installatie genieten.

 

Contacteer meerdere installateurs actief in je buurt

Zeker zijn van de beste prijs voor je omvormer + zonnepanelen? Vraag dan meerdere voorstellen aan bij installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht offertes vergelijken en een doordachte keuze maken op jouw maat.

TIP: je kan gratis en vrijblijvend meerdere voorstellen aanvragen bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Online prijs op maat aanvragen

Benieuwd naar de prijs en rendement van zonnepanelen bij jouw project? Vraag nu vrijblijvend voorstellen op maat aan via onderstaand formulier en vergelijk makkelijk online.