Schaduw zonnepanelen: hoe voorkomen?
Zonnepanelen en schaduw zijn geen ideale combinatie. Schaduw heeft een negatieve invloed op de opbrengst van je installatie. Voor je zonnepanelen laat leggen, is het essentieel om mogelijke schaduw in kaart te brengen. We overlopen hoe je schaduw op je zonnepanelen kan vermijden en wat de mogelijke oplossingen zijn. Leer hier hoe je het meeste haalt uit je zonnepanelen!
Ga snel naar:
Welke soorten schaduw op je zonnepanelen?
Hoe voorkom ik schaduw op mijn zonnepanelen?
Oplossingen bij schaduw op zonnepanelen
Vind zonnepaneel experts in jouw buurt!
Waarom schaduw op zonnepanelen vermijden?
Standaard zitten zonnepanelen op een series circuit. Dit betekent dat opgewekte stroom eerst door de rest van de zonnepanelen vloeit, vooraleer ze tot bij jou komt. Door een schaduwrijke cel kan er minder elektriciteit stromen. Hierdoor vloeit er door de rest van de zonnecellen ook minder stroom. Het zwakste zonnepaneel bepaalt dus de maximale opbrengst van dat moment. Denk bijvoorbeeld aan een oude kerstslinger die zwakker gloeit door 1 defect lampje.
De voornaamste reden om schaduw op je zonnepanelen te vermijden is dus het rendementsverlies. Tenslotte zijn zonnepanelen niet goedkoop. Het zou dus zonde zijn om deze aankoop niet ten volste te gebruiken.
TIP: laat je zonnepanelen leggen door een professionele installateur. Zij kunnen op voorhand alle schaduw in kaart brengen via een schaduwanalyse en uitgekiend legplan. Als schaduw niet te vermijden is, kunnen ze ook oplossingen voorstellen. Kom in contact met erkende installateurs in jouw buurt via onze offerteservice!
Welke soorten schaduw op je zonnepanelen?
De invloed van schaduw op een zonnepanelen-installatie is niet altijd hetzelfde. Het hangt voornamelijk af van het soort schaduw:
1. Diffuus licht
Een vaak voorkomende soort schaduw in België is diffuus licht. Namelijk het licht dat je zonnepanelen opvangen op een bewolkte dag. Er schijnt nog altijd licht op de panelen, maar het is gewoon veel minder intens. Als gevolg zullen je panelen wel energie produceren, maar opmerkelijk minder.
2. Tijdelijke schaduw
Een andere soort is tijdelijke schaduw. Hier bedoelen we de schaduw van enkele gevallen bladeren of bijvoorbeeld een vogel die even op je panelen rust. De beïnvloede zonnecellen maken bijna geen energie meer aan, ze krijgen dan ook amper licht binnen. De meeste recente zonnepanelen beschikken over ‘by-pass-diodes’. Deze componenten schakelen de schaduwrijke cellen tijdelijk uit. Zo verliest je installatie geen stroom aan de beschaduwde zonnecellen.
3. Regelmatige schaduw
De grootste problemen stellen zich wanneer je zonnepanelen vaak en lang in de schaduw liggen. Door zulke frequente schaduw zal de opbrengst van je installatie fel verminderen. By-pass-diodes helpen niet genoeg als je panelen vaak last hebben van schaduw. Als je niets doet, zal je dit merken aan het lagere rendement van je zonnepanelen. We sommen enkele situaties op waar zonnepanelen last krijgen van herhaaldelijke schaduw:
- Je zonnepanelen die in de schaduw staan door omringende bomen.
- Je schoorsteen die op bepaalde uren in de dag een schaduw werpt.
- Je dakkapel die voor de zon staat op bepaalde tijden.
- Andere gebouwen zoals het (tuin)huis van je buren die je dak deels in de schaduw zetten.
Heb je een dak dat deels in de schaduw ligt door bijvoorbeeld een boom of je schoorsteen? Een professional kan je helpen met oplossingen te zoeken voor jouw zonnepanelen. Ze houden rekening met je budget en je persoonlijke situatie. Vind de geschikte installateur in jouw buurt!
Hoe voorkom ik schaduw op mijn zonnepanelen?
Voor je zonnepanelen laat leggen, wil je zeker zijn dat er geen schaduw op zal vallen. Zo haal je tenslotte het meeste uit je installatie. Maar hoe doe je dat? Een betrouwbare installateur kan je het beste verder helpen:
- Een installateur doet altijd een uitgebreide schaduwanalyse van het dak. Hiervoor bekijkt hij waar en wanneer de schaduw valt op je dak. Waar alle mogelijke schaduwbrengers staan en welk gevolg deze hebben op jouw zonnepanelen. Je professional kan op voorhand dus berekenen hoe de schaduw het rendement van je zonnepanelen zal beïnvloeden.
- Op basis daarvan maakt de installateur een legplan. Met dit plan zal de expert op voorhand jouw dak in kaart brengen en hoe hij je zonnepanelen optimaal kan plaatsen.
Op zoek naar een erkende installateur die berekent hoe je het beste rendement krijgt? Vind een ervaren expert in jouw buurt en geniet van advies op maat. Krijg offertes gebaseerd op jouw situatie via ons offerteformulier.
Oplossingen bij schaduw op je zonnepanelen
Is schaduw onvermijdbaar, maar wil je rendementsverlies beperken? Dat kan nog steeds. Er zijn oplossingen om je opbrengst zo hoog mogelijk te houden bij schaduw op je zonnepanelen. Wij stellen 3 mogelijke opties voor:
OPTIE 1: Power Optimizers (met een string omvormer)
Normaal zitten al je zonnepanelen vast aan 1 groot circuit. Daar zorgt de string omvormer voor. Een string omvormer is de standaard soort omvormer van zonnepanelen.
Power Optimizers zijn kleine elektrische doosjes die onder elk paneel liggen. Ze zorgen ervoor dat elk afzonderlijk zonnepaneel zijn eigen kleine circuit heeft en dat elk paneel zijn stroomproductie maximaliseert. Normaal bepaalt in een seriecircuit het zwakst werkende paneel het maximaal mogelijke rendement van de andere panelen. De Power Optimizers zorgen ervoor dat elk paneel optimaal rendeert.
OPTIE 2: Micro-omvormers
In plaats van alle zonnepanelen aan elkaar te koppelen, staan ze door micro-omvormers in een parallel circuit. Een installateur plaatst een micro-omvormer achter elke 1 à 2 panelen. Zo krijg je kleinere circuits die elkaar niet beïnvloeden. Als 1 paneel minder goed presteert door de schaduw, zullen je andere panelen in de vlakke zon nog altijd veel opbrengen.
Het resultaat van micro-omvormers is erg gelijkaardig aan dat van de combinatie van Power Optimizers en een serie-omvormer. Het voornaamste verschil is dat micro-omvormers op zichzelf energie omzetten. Je hebt dus geen centrale string omvormer nodig.
OPTIE 3: Plaats minder zonnepanelen (met een hoger vermogen)
Zonnepanelen die geregeld in de schaduw staan, kunnen de opbrengst van de hele installatie fel naar omlaag brengen. Daarom loont het soms om minder panelen met een hoger vermogen per paneel te plaatsen. Zo raak je met minder panelen toch aan het vereiste totale vermogen van de volledige installatie. Let wel op: deze panelen zijn vaak duurder en nemen iets meer plaats in.
Ben je niet zeker welke oplossing het beste bij jouw situatie en budget past? Laat je adviseren door een betrouwbare installateur. Vul hieronder ons offerteformulier in en krijg offertes van 2 à 3 installateurs in je buurt. Zo kan je gratis en vrijblijvend het aanbod, advies en de prijs vergelijken van onze experts: