Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
ZONNEPANELEN INFOPUNT ONLINE ADVIES OVER ZONNEPANELEN EN ZONNE-ENERGIE
ZONNEPANELEN INFOPUNT

Terugverdienperiode zonnepanelen

De terugverdienperiode van je zonnepanelen geeft aan hoe rendabel je installatie is. Wat is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen precies? Welke factoren oefenen hierop een belangrijke invloed uit? En kan je die terugverdienperiode extra inkorten? Je ontdekt het hier.

Ga snel naar:
Terugverdienperiode zonnepanelen berekenen
Terugverdientijd zonnepanelen inkorten
Zijn zonnepanelen rendabel of niet?
Vraag vrijblijvend zonnepanelen offertes aan

 

 

Terugverdienperiode zonnepanelen = 5 à 10 jaar

De gemiddelde terugverdienperiode van zonnepanelen bedraagt 5 tot 10 jaar. Vergelijk je dit met de gemiddelde levensduur van 25 à 30 jaar? Dan is het glashelder dat zonnepanelen een rendabele investering zijn, zeker gezien de schommelende stroomprijzen. De totale terugverdientijd van een zonnepanelen installatie berust op 2 factoren:

  • FACTOR 1 = de aanschafprijs van je zonnepanelen installatie: het soort zonnepanelen, het merk, de prijs van de omvormer, de installatiekosten, … hebben allemaal een invloed op de totale aanschafprijs van je zonnepanelen.
  • FACTOR 2 = de jaarlijkse besparing met je zonnepanelen: de besparing die je maakt met je zonnepanelen hangt af van het rendement, de energieprijzen, het aantal zonuren, de ligging van je dak, de hellingshoek van je zonnepanelen, …

Zonnepanelen plaatsen? Een erkend installateur geeft jou graag advies op maat. Hij houdt rekening met alle factoren en informeert je over de prijzen, het aantal panelen, de plaatsing, het vermogen, … Ontvang gratis advies en prijsvoorstellen op maat.

terugverdienperiode zonnepanelen

 

Hoe terugverdienperiode zonnepanelen berekenen?

Hoe bereken je nu precies de terugverdientijd van je installatie? En met welke externe factoren moet je daarbij rekening houden? We bespreken ze hieronder in detail en geven je de terugverdientijd formule mee:

FACTOR 1: de aanschafkosten van je zonnepanelen

AANSCHAFKOSTEN = prijs zonnepanelen – premies (Fluvius premie zonnepanelen)

Voorbeeld (gezin van 4 à 5 personen): € 9.500 – € 600 (Fluvius premie) = € 8.900

 

Een zonnepanelen-installatie voor een middelgroot huishouden kost tussen de 6.800 en 9.500 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Dan moet je hiervan nog de premies aftrekken. Via Fluvius kan je aanspraak maken op een eenmalige premie. Het bedrag hangt af van het vermogen van je installatie en is begrensd tot 40% van de factuur (incl. btw). In 2023 houdt dat in dat je voor installaties tot 4 kWp 150 euro per kWp kan krijgen. In ons voorbeeld komt dat neer op een premie van 600 euro.

 

FACTOR 2: de jaarlijkse besparing met je zonnepanelen

JAARLIJKSE BESPARING = jaarlijkse opbrengst x energieprijs

Voorbeeld (gezin van 4 à 5 personen): 3.867 kWh x € 0,40 / kWh = € 1.546

 

De jaarlijkse besparing met je zonnepanelen hangt af van heel wat factoren zoals het rendement, het aantal zonuren, de ligging van je dak, … Vooral de energieprijzen bepalen sterk hoeveel je jaarlijks bespaart met je installatie. Schommelende stroomprijzen maken zonnepanelen dan ook almaar interessanter om je energiefactuur te drukken.

In ons voorbeeld berekenen we de jaarlijkse besparing voor een gezin van 4 à 5 personen. De jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen is in dit geval 3.867 kWh (14 panelen van 325 Wp). Bereken je dit aan de hand van een gemiddelde stroomprijs van 0,40 euro per kWh? Dan komt dat neer op een jaarlijkse besparing van 1.546 euro.

BELANGRIJK: voor onze berekening baseerden we ons op de meest recente energieprijzen uit de VREG energiewijzer. De prijs die we hier hanteren is uit januari 2023. Deze prijzen zijn uiteraard variabel en beïnvloeden dan ook je complete berekening.

LET OP: sinds 1 januari 2023 geldt het capaciteitstarief. In dit geval worden jouw netkosten berekend op basis van je verbruikspieken. In het kort betekent dat het volgende: veroorzaak je hoge netpieken? Dan betaal je meer dan wie z’n verbruik spreidt.

 

CONCLUSIE: wat is de zonnepanelen terugverdienperiode?

TERUGVERDIENPERIODE = kostprijs zonnepanelen ÷ jaarlijkse besparing

Voorbeeld (gezin van 4 à 5 personen): € 8.900 ÷ € 1.546 = 5,7 jaar

 

In ons voorbeeld is de prijs voor 14 zonnepanelen 8.900 euro. Gemiddeld bespaart een gezin van 4 à 5 personen hier jaarlijks 1.546 euro mee uit. Dat komt neer op een terugverdienperiode van 5,7 jaar.

 

TIP: laat de terugverdientijd berekenen door een installateur!

Het bovenstaande voorbeeld geeft een idee van de terugverdienperiode van zonnepanelen. In realiteit is de formule complexer, want je moet rekening houden met veel variabelen. Wil je graag de precieze terugverdienperiode van je (toekomstige) investering achterhalen? Neem dan zeker contact op met een zonnepanelen expert in je buurt. Hij kan je ook gericht adviseren over de meest geschikte zonnepanelen installatie. Ontvang gratis offertes op maat.

 

zonnepanelen terugverdientijd berekenen

Hoe terugverdientijd zonnepanelen inkorten?

De gemiddelde terugverdienperiode van je installatie schommelt tussen de 5 à 10 jaar. Benieuwd hoe je deze tijd positief kan beïnvloeden? Hou dan rekening met deze aandachtspunten:

  • Installatie op maat: wanneer je een erkend installateur inschakelt voor de plaatsing van je zonnepanelen, verkent die eerst de mogelijkheden. Zo kan hij het beste advies geven over de soort en hoeveelheid zonnepanelen, de oriëntatie, de hellingsgraad, …
  • Premies & subsidies aanvragen: wil je aanspraak maken op de zonnepanelen premie? Of je installatie aan 6% btw laten plaatsen? Dan moet je je zonnepanelen door een gecertificeerd installateur laten plaatsen.
  • Hoge opbrengst: hoe hoger het rendement van je zonnepanelen, hoe lager de terugverdienperiode. Het aantal zonuren is hier natuurlijk een belangrijke factor. Maar ook de locatie en oriëntatie van de zonnepanelen zijn cruciale factoren voor een hoge opbrengst.
  • Kwaliteit zonnepanelen: het rendement van je zonnepanelen hangt ook samen met de kwaliteit. Kwalitatieve panelen wekken meer stroom op en gaan bovendien langer mee. Daardoor wordt jouw besparing groter en de terugverdienperiode korter.
  • Frequent onderhoud: ook het onderhoud van je zonnepanelen is bepalend voor de terugverdientijd. Door je zonnepanelen jaarlijks te laten reinigen, stijgt je rendement met 3 tot 5%. En dat betekent dus een kortere terugverdienperiode.
  • Zelfverbruik verhogen: wil je besparen op je energiefactuur? Probeer dan zoveel mogelijk je zelf opgewekte groene stroom te gebruiken. Kies voor slim aangestuurde apparaten of laat een thuisbatterij installeren. Zo verhoog je aanzienlijk je zelfverbruik.

TIP: een zonnepanelen installateur helpt je graag verder en geeft jou de beste tips om de terugverdientijd van je investering zo kort mogelijk te houden. Zo haal jij het meeste uit je zonnepanelen. Vergelijk voorstellen van verschillende installateurs via onze offerteservice.

 

CONCLUSIE: zijn zonnepanelen rendabel of niet?

Zonnepanelen zijn meer dan ooit rendabel, zelfs met de afschaffing van de terugdraaiende teller en minder subsidiemogelijkheden. Dat komt vooral door de torenhoge energieprijzen. Deze hebben een positieve invloed op de jaarlijkse besparing met je zonnepanelen en hebben dus ook op een impact op de terugverdienperiode.

Zonnepanelen kopen? Neem dan contact op met een professioneel installateur. Hij onderzoekt de mogelijkheden, berekent de rendabiliteit van je systeem en verzorgt de installatie. Vul het onderstaande offerteformulier in om voorstellen te vergelijken:

 

 

Online prijs op maat aanvragen

Benieuwd naar de prijs en rendement van zonnepanelen bij jouw project? Vraag nu vrijblijvend voorstellen op maat aan via onderstaand formulier en vergelijk makkelijk online.