Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
ZONNEPANELEN INFOPUNT ONLINE ADVIES OVER ZONNEPANELEN EN ZONNE-ENERGIE
ZONNEPANELEN INFOPUNT

Kostprijs zonnepanelen

Wist je dat de prijs voor zonnepanelen tijdens de laatste 10 jaar met maar liefst 65% gedaald is? Het is dus extra voordelig om te investeren in deze groene, duurzame technologie. Bovendien bespaar je ook sterk op je energiefactuur. Maar hoeveel betaal je nu voor een zonnepanelen-installatie? Wat met het rendement? In dit artikel lees je alles over de zonnepanelen kostprijs.

Ga snel naar:
Kostenbepalers zonnepanelen
Terugverdientijd
Rendement & opbrengst
Besparingstips zonnepanelen
Vraag gratis offertes aan

 

Gemiddelde kostprijs zonnepanelen

Van plan om zonnepanelen te laten plaatsen? In de onderstaande tabel krijg je een goed zicht op de gemiddelde kostprijs van zonnepanelen. De kosten zijn berekend op basis van het vermogen (een piekvermogen van 250 Wattpiek per paneel) en de benodigde hoeveelheid panelen.

Aantal personen in huishoudenGemiddeld jaarverbruikVereiste Wp (kWh/0.85)Prijsindicatie
(excl. btw & plaatsing)
Aantal benodigde zonnepanelen
12.500 kWh2.942 Wp€ 4.600 à € 6.200 12
23.000 kWh3.530 Wp€ 5.000 à € 7.50015
44.000 kWh4.706 Wp€ 6.800 à € 9.50019
65.000 kWh5.883 Wp€ 8.700 à € 12.50024

LET OP: de prijzen kunnen verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht zonnepanelen prijzen, soorten zonnepanelen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Dan vraag je best offertes aan bij 2 à 3 erkende installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Geniet van het verlaagde btw-tarief voor je zonnepanelen

Is je woning ouder dan 10 jaar en werk je samen met een erkende installateur? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor je zonnepanelen-installatie. En dat zowel voor alle materiaalkosten als voor de plaatsing van je zonnepanelen. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 


Kostenbepalers zonnepanelen

Welke factoren bepalen de kostprijs van zonnepanelen? Een kort overzicht van de belangrijkste kostenbepalers van een zonnepanelen-installatie:

 

1) Type zonnepanelen

Het type zonnepanelen én de hoeveelheid benodigde panelen hebben uiteraard een grote invloed op de prijs van de zonnepanelen-installatie. Een kort overzicht van de types zonnepanelen:

 

Monokristallijne zonnepanelen

kosten zonnepanelen plaatsen

Elke zonnecel van monokristallijne zonnepanelen bestaat uit 1 (‘mono’) kristal uit gestold silicium en is netjes geordend. Deze zonnepanelen hebben de hoogste opbrengst per m² dankzij hun monokristallijne structuur. Ze zetten namelijk 14% tot wel 20% van het totale zonlicht om in energie. Deze panelen werken uitstekend bij direct zonlicht en zijn door hun hoge rendement ideaal voor kleinere daken.

Prijs: 200 à 400 euro per paneel, excl. btw en plaatsing

 

Polykristallijne zonnepanelen

Gemiddelde kosten zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen lijken erg op hun monokristallijne tegenhanger. Het grootste verschil zit in de siliciumkristallen. Die zijn in een willekeurig, vaak meervoudig patroon gestold, vandaar de naam ‘polykristallijn’. Deze panelen presteren uitstekend bij diffuus licht en bij zijdelingse instraling. De opbrengst van dit soort panelen ligt tussen de 10% à 16%, waardoor ze zich goed lenen voor grotere daken.

Prijs: 150 à 300 per paneel, excl. btw en plaatsing

 

Amorfe of dunne film zonnepanelen

gemiddelde prijs zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen hebben geen kristallen, maar bevatten een dun laagje amorf silicium. Dit maakt ze licht en plooibaar, waardoor ze goed passen op daken die weinig gewicht kunnen dragen of die lichtjes afbuigen. Amorfe zonnepanelen hebben wel het laagste rendement (tussen de 6% à 10%). Ze zijn dus enkel rendabel als ze in grote groepen worden aangelegd. Hierdoor komen ze het vaakst voor op grote bedrijfspanden en -loodsen.

Prijs: ongeveer 150 euro per paneel, excl. btw en plaatsing

 

2) Omvormer

Een belangrijk element voor een goede werking van jouw zonnepanelen is de omvormer, het hart van de installatie. Die zet de gelijkstroom van de zon om naar bruikbare wisselstroom. Het vereiste vermogen van de omvormer is afhankelijk van het vermogen van je totale zonnepanelen-installatie: die mag hoogstens 20% lager of 10% hoger zijn.

Prijs: gemiddeld € 1.200 à € 2.000 (inbegrepen in het eindbedrag van je installatie). Let op: een omvormer moet je wel na 10 à 15 jaar vervangen.

 

3) Arbeidsuren & montage

Je moet ook rekening houden met de arbeidsuren en montagekosten in het totale kostenplaatje. Die kosten verschillen van vakman tot vakman. Het komt er dus op aan om grondig offertes van verschillende installateurs te vergelijken. Belangrijk: kies altijd voor een gecertificeerd installateur. Hij bepaalt hoeveel panelen je nodig hebt en zorgt voor een optimaal rendement door de juiste hellingsgraad, oriëntatie, … van je zonnepanelen.

Prijs: rond de € 35 à € 55 per uur (incl. btw)

 

4) Onderhoudskosten

Een factor om ook in je achterhoofd te houden, is de onderhoudskost van je installatie. Na verloop van tijd worden zonnepanelen vuil. Hierdoor kan een rendementsverlies van wel 10% optreden. Voor een reinigingsbeurt kan je aankloppen bij gespecialiseerde bedrijven. Zij rekenen een eenmalig bedrag aan voor de reiniging van je installatie of je kan een onderhoudscontract aangaan. Zo verlies je dat regelmatige onderhoud niet uit het oog.

Prijs: een totaalprijs van € 100 à € 150 (incl. btw) of een vaste prijs van € 40 à € 50 (incl. btw) + € 1 à € 2 per paneel

 

TIP: vraag vrijblijvend advies aan een vakman

Ben je benieuwd of zonnepanelen iets voor jou zijn? Wil je graag eens met een vakman de mogelijkheden bespreken? Aarzel dan niet om gebruik te maken van onze gratis offertedienst. Vul het formulier in en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat van jouw project. Start hier jouw aanvraag.

 

Kostprijs zonnepanelen

Terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een behoorlijke investering, maar staar je zeker niet blind op de eindfactuur. Je verdient de zonnepanelen kostprijs namelijk geleidelijk terug door een lagere energiefactuur. Doordat zonnepanelen steeds goedkoper worden, heb je tegenwoordig je panelen al tussen de 6 à 8 jaar terugverdiend.

Als je weet dat de gemiddelde levensduur van goed aangelegde en onderhouden zonnepanelen van hoge kwaliteit tussen de 30 à 35 jaar is, haal je dus zeker 20 à 25 jaar pure winst uit je installatie. Ontdek up-to-date info over de terugverdienperiode van zonnepanelen.

 


Rendement en opbrengst

De opbrengst en het rendement van je zonnepanelen-installatie hangen nauw samen met de terugverdientijd. Hoe meer energie je namelijk produceert, hoe sneller je je investering terugverdient. Het rendement geeft weer hoeveel instralend zonlicht de zonnepanelen omzetten in elektriciteit. De verwachte opbrengst van je installatie kan je berekenen via deze formule:

  • FACTOR 1: gemiddeld vermogen van 1 paneel = 250 Wp
  • FACTOR 2: gemiddelde jaarlijkse werking op max. vermogen (berekend o.b.v. het Belgische klimaat) = ongeveer 850 uren

Dan berekenen we de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen als volgt:

250 Wp x 0.85 (uren) = 213 kWh op jaarbasis voor 1 paneel

 

Vermenigvuldig daarna de bovenstaande uitkomst met de hoeveelheid panelen. Voor een gezin van 4 personen, gaat het gemiddeld om 19 zonnepanelen (zie prijstabel). De verwachte opbrengst van jouw panelen wordt dan het volgende:

213 kWh x 19 (aantal zonnepanelen) = 4.047 kWh per jaar

 

TIP: dit is slechts een indicatie. Wil je weten hoeveel energie jouw zonnepanelen jaarlijks zullen produceren? Een installateur kan het makkelijk voor je berekenen. Bovendien houdt hij rekening met de factoren die bijdragen aan een optimaal rendement: oriëntatie, hellingsgraad, schaduw, … Ontvang gratis offertes bij installateurs actief in je buurt via onze offertepagina.


 

3 besparingstips voor zonnepanelen

Hoe kan je de kostprijs van je zonnepanelen drukken? En slim gebruiken maken van je zelfgeproduceerde groene energie? Enkele tips op een rij:

 

TIP 1: vergelijk op voorhand verschillende offertes

Om de beste keuze te maken op maat van jouw situatie en wensen vraag je best verschillende offertes aan. Vergelijk deze goed en vraag gerust om verduidelijking aan de installateurs. Bv. over het merk van de zonnepanelen, het aantal werkuren, of je elektriciteitskast aangepast moet worden, … Wanneer je hiervoor de tijd neemt, kan je een weloverwogen beslissing nemen.

 

TIP 3: verhoog je energieverbruik overdag

De digitale meter berekent je netkosten op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Als je zonnepanelen laat plaatsen, doe je er dus goed aan om vooral energie te verbruiken als de zon schijnt. Hierdoor kan je flink besparen. Je kan bv. je huishoudapparaten zoveel mogelijk overdag gebruiken (met een timer), je elektrische boiler instellen met een tijdschakelaar, …

 

TIP 4: investeer in een thuisbatterij

Overdag produceren zonnepanelen meer energie dan we kunnen verbruiken. Met een thuisbatterij kan je die overtollige groene stroom opslaan en zo je zelfconsumptie van zonne-energie verhogen van 30% naar gemiddeld 60%. Je bent dus onafhankelijker van het elektriciteitsnet én je bespaart nog extra op je energiefactuur. Wil je graag je zonnepanelen-installatie combineren met een thuisbatterij?  Klik hier om offertes voor thuisbatterijen aan te vragen.

 

Vertrouw op een erkend installateur

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Ontvang je graag advies van een professional? Of krijg je liever al concrete offertes aangeboden? Met onze gratis offerteservice krijg je binnen enkele werkdagen antwoord van erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht offertes vergelijken. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

Online prijs op maat aanvragen

Benieuwd naar de prijs en rendement van zonnepanelen bij jouw project? Vraag nu vrijblijvend voorstellen op maat aan via onderstaand formulier en vergelijk makkelijk online.