Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
ZONNEPANELEN INFOPUNT ONLINE ADVIES OVER ZONNEPANELEN EN ZONNE-ENERGIE
ZONNEPANELEN INFOPUNT

Batterij zonnepanelen

Heb je zonnepanelen of wil je er laten plaatsen? Dan is een batterij voor je zonnepanelen (thuisbatterij) een interessante investering. Daarmee sla je het teveel aan stroom dat je panelen opwekken op in plaats van het terug te geven aan het elektriciteitsnet. Zo gebruik je meer zelfgeproduceerde stroom. Alles over de voordelen, het rendement, prijs, … van een zonnepanelen batterij lees je hier.

Ga snel naar:
Voordelen
Prijs
Is het rendabel?
Aandachtspunten bij de aankoop
Offertes aanvragen

 

Hoe werkt een zonnepanelen batterij?

De bedoeling van de zonnepanelen batterij, ook thuisbatterij genoemd, is het opslaan van stroom. Wanneer doet ze dat?

  • Overdag: opslag van de elektriciteit die je zonnepanelen produceren
  • s’ Avonds en s’ nachts: opslag van goedkope elektriciteit aan het daltarief (tijdstip kan verschillen per gemeente)

Deze voordelige opgeslagen stroom kan je dan gebruiken op momenten dat je het nodig hebt (bv. wanneer je zonnepanelen minder produceren bij slecht weer, ’s nacht, …). Zo haal minder stroom van het elektriciteitsnet en gebruik je meer zelfgeproduceerde groene stroom van je zonnepanelen.

 

TIP: ben je van plan om zonnepanelen te laten plaatsen of heb je reeds zonnepanelen? Dan is het installeren van een zonnepanelen batterij zeker het overwegen waard. Een gespecialiseerde installateur geeft je graag advies op maat. Ontvang gratis voorstellen en offertes van gespecialiseerde installateurs actief in je buurt via onze offertepagina.

Voordelen batterij zonnepanelen

Heb je al gedacht aan een batterij voor je huidige of toekomstige zonnepanelen? Groot gelijk, want zonnepanelen met een batterij bieden heel wat voordelen:

  • Je verbruikt meer zelfgeproduceerde energie: met zonnepanelen zonder batterij verbruik je zo’n 30% van je eigen elektriciteitsproductie. Bij zonnepanelen met batterij stijgt dat percentage tot 50% à 80%.
  • Je bent onafhankelijker van het elektriciteitsnet: hoe meer zelfgeproduceerde energie je verbruikt, hoe onafhankelijker je wordt van het elektriciteitsnet. Let op: zelfs met een zonnepanelen batterij zal je niet volledig onafhankelijk zijn. In de winter zal je nog altijd stroom van het net moeten halen.
  • Je energiefactuur daalt verder: dankzij een zonnepanelen batterij moet je minder elektriciteit van het net afnemen en worden je zonnepanelen nóg rendabeler. Zo kan je extra besparen op je energiefactuur.
  • Je hebt een back-upsysteem tijdens een stroompanne: valt de stroom plots uit? Dan is je zonnepanelen batterij je redder in nood. Al je elektrische apparaten en verlichting kunnen gewoon blijven werken. Zeker voor zelfstandigen en bedrijven is zo’n back-upsysteem geen overbodige luxe.
  • Je bent beter voorbereid op het systeem van de digitale meter: vanaf 1 januari 2021 verdwijnt het prosumententarief (forfaitair bedrag dat eigenaars van zonnepanelen betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet). Met het nieuwe systeem van de digitale meter betaal je je netkosten op basis van je werkelijke afname van het net. Hoe groter je zelfverbruik, hoe beter dus. En dat is nu net het grote voordeel van een zonnepanelen batterij.

Prijs batterij zonnepanelen

De kostprijs van een batterij voor je zonnepanelen hangt vooral af van het merk (bv. Tesla, LG, …), de capaciteit en de kwaliteit. Je mag rekenen op een richtprijs van 5.000 à 10.000 euro, incl. btw en plaatsing. Deze aankoopprijs is het afgelopen jaar gezakt, maar blijft dus nog altijd hoog.

LET OP: de installatiekosten van een batterij voor je zonnepanelen kunnen verschillen. Laat je bv. een batterij plaatsen samen met zonnepanelen? Dan liggen de kosten vaak lager dan bij de installatie van een zonnepanelen batterij alleen. Wil je gericht prijzen, soorten batterijen, adviezen en uitvoeringstermijnen vergelijken? Ontvang gratis offertes van gespecialiseerde installateurs via onze offertedienst.

TIP: druk de kosten via premies

  • Premie: in Vlaanderen kan je een premie aanvragen voor een batterij voor zonnepanelen. Het premiebedrag vermindert wel elk jaar.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% voor de aankoop én de installatie van de batterij voor je zonnepanelen.

LET OP: om aanspraak te kunnen maken op deze financiële voordelen moet de thuisbatterij geplaatst worden door een gespecialiseerde installateur. Vraag hier gratis offertes aan.

 

batterij zonnepanelen

Is een zonnepanelen batterij rendabel?

Een batterij voor zonnepanelen heeft duidelijk vele voordelen. Je verbruikt meer zelfgeproduceerde stroom en bent dus onafhankelijker van het elektriciteitsnet. Zo daalt je energiefactuur nog verder.

Maar is een zonnepanelen batterij nu een rendabele investering? Gezien de hoge kostprijs duurt het op dit moment lang om je investering terug te verdienen. Voor een batterij van 9.000 euro mag je bv. rekenen op een terugverdientijd van 20 jaar, terwijl de levensduur beperkt is tot 12 à 15 jaar. Dankzij 3 factoren wordt een batterij voor zonnepanelen toch steeds interessanter:

  1. Experts verwachten dat de prijzen van batterijen voor zonnepanelen verder zullen dalen. En de energieprijzen? Die zullen wellicht blijven stijgen.
  2. De technologie staat niet stil. Het rendement en de levensduur van een zonnepanelen batterij zal dus enkel blijven verbeteren.
  3. Met de digitale meter betaal je vanaf 2021 je netkosten op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Hoe minder je van het net neemt, hoe beter dus. Zo kan je dankzij zonnepanelen met batterij nog meer besparen in vergelijking met het huidige prosumententarief.

 

Heeft een batterij zonder zonnepanelen zin?

Je kan ook een batterij kopen zonder dat je zonnepanelen hebt. Dan sla je geen zelfgeproduceerde zonne-energie op, maar goedkopere energie aan het nachttarief. Veel zin heeft dat echter niet, want die besparing ligt veel lager (gemiddeld 100 euro per jaar voor een doorsnee gezin). Het verschil tussen dag- en nachttarief in ons land is namelijk te klein. Enkel als back-up systeem tijdens een storing of panne heeft zo’n batterij dan zijn nut.

 

Belangrijk: je kiest dus veel beter voor een batterij in combinatie met zonnepanelen. Heb je al zonnepanelen of wil je er laten plaatsen? Praat er dan zeker over met een erkende installateur. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

Aandachtspunten bij de aankoop

Hoe kies je een batterij voor zonnepanelen op maat van jouw situatie en wensen? Een installateur zoekt graag samen met jou naar de beste oplossing. Je houdt daarbij best rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Stem de capaciteit van je batterij af op je verbruik en je zonnepanelen: je behaalt de beste resultaten door de opslag van je zonnepanelen batterij af te stemmen op je productie van zonne-energie en je elektriciteitsverbruik. Laat je je batterij installeren samen met je zonnepanelen? Dan kan de installateur met al die aspecten rekening houden. Maar het is ook perfect mogelijk om een batterij met de juiste opslag te kopen als je al zonnepanelen hebt. Een installateur kan je hierover gepast adviseren.
  • Check of de batterij een geïntegreerde omvormer heeft: de omvormer van een zonnepanelen installatie volstaat niet voor een batterij. Je zonnepanelen batterij heeft dus een geïntegreerde omvormer nodig die gelijkstroom in wisselstroom omzet. Een andere optie is om een compatibele omvormer te kopen die zowel je zonnepanelen als je batterij bedient.
  • Kijk naar het rendement: een goedkopere zonnepanelen batterij is niet noodzakelijk voordeliger. Ook het rendement speelt een rol. Bij de beste modellen op de markt bedraagt het rendement 95%, tegenover 70% bij de minst performante. Bij die laatste verlies je dus veel meer opgeslagen energie.
  • Let op de hoeveelheid elektriciteit die de batterij kan opslaan tijdens zijn levensduur: je kan de levensduur van een zonnepanelen batterij uitdrukken in jaren, maar je kijkt beter naar het aantal keren dat een batterij kan opladen en ontladen (LCOS = levelised cost of storage). Een goedkope batterij kan slechts 1.000 van die laadcycli doen, tegenover 5.000 à 10.000 laadcycli bij duurdere modellen.
  • Hou rekening met de koeling van de batterij: sommige batterijen houden de temperatuur beter onder controle dan andere. Is de koeling niet goed afgesteld? Dan zal de levensduur een pak lager liggen.
  • De capaciteit daalt op het einde van de levensduur: de capaciteit van een batterij voor zonnepanelen daalt naargelang de jaren. Op het einde van de levensduur bedraagt de capaciteit nog 60% à 70%.
  • Kies voor een milieuvriendelijke batterij: wil je in aanmerking komen voor de Vlaamse premie voor thuisbatterijen? Dan moet je een milieuvriendelijke batterij nemen, bv. op basis van lithiumtechnologie. Loodbatterijen komen niet in aanmerking voor een premie.

 

TIP: laat de batterij plaatsen door een gespecialiseerde installateur

Bespreek al deze aandachtspunten zeker met een installateur. Hij kan je verder informeren over alle mogelijkheden en eigenschappen van een batterij voor zonnepanelen én helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie. Bovendien zorgt hij voor een correcte plaatsing en afstelling van je batterij. Op zoek naar gespecialiseerde installateurs actief in jouw buurt? Je kan gratis offertes aanvragen via het onderstaande offerteformulier: