Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
ZONNEPANELEN INFOPUNT ONLINE ADVIES OVER ZONNEPANELEN EN ZONNE-ENERGIE
ZONNEPANELEN INFOPUNT

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Veel mensen spelen met het idee om zonnepanelen aan te schaffen. Het is dan ook helemaal niet zo’n slechte optie. Immers, door je eigen stroom op te wekken scheelt dit behoorlijk in de portemonnee. Door zonnepanelen op je dak te plaatsen, zal je elektriciteitsrekening behoorlijk omlaag gaan. De vraag is alleen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Deze vraag gaan we in dit artikel beantwoorden.

 

Factoren die het dak geschikt maken voor zonnepanelen

Niet ieder dak is geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Er zijn namelijk nogal wat factoren die bepalen of een dak geschikt is voor zonnepanelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

 

1. De ligging van het dak

Hoe meer zonnestralen er op het dak terechtkomen, hoe meer rendement je uit je zonnepanelen haalt. Daarom is de ligging van het dak heel belangrijk. Hoe weet je nu of jouw dak een goede ligging heeft? Dat is heel eenvoudig na te gaan via een Zonnekaart of de Zonatlas. Deze kan je vinden op het internet en je hoeft alleen maar je adres in te geven. Vervolgens geeft de Zonnekaart aan welke delen van het dak geschikt zijn voor zonnepanelen. De zonnekaart werkt met de volgende indicaties:

  • Ideaal
  • Bruikbaar
  • Beperkt bruikbaar of niet bruikbaar

Wees niet bevreesd dat jouw dak niet geschikt zou zijn, want al met vijf vierkante meter geschikte dakoppervlakte kan je al een klein aantal zonnepanelen laten plaatsen.

 

2. De oriëntatie van het dak

Of een dak geschikt is voor zonnepanelen hangt ook af van de ligging van het dak ten opzichte van de zon. Een dak dat gericht is op het zuiden ontvangt het meeste zonlicht en heeft dus het hoogste rendement (lees hier meer over de werking van zonnepanelen). Is je dak georiënteerd op het westen of oosten? Dan is het dak nog steeds geschikt. Je hebt dan alleen minder rendement (ongeveer 20 procent) dan een zuidelijk gericht dak. Je kan dit oplossen door bijvoorbeeld een paar extra zonnepanelen te nemen.

Als je dak gericht is op het noorden dan wordt het plaatsen van zonnepanelen problematisch of onmogelijk, omdat je te weinig zonlicht ontvangt om voldoende stroom op te kunnen wekken.

 

3. De hellingsgraad van het dak

De hellingsgraad van het dak bepaalt in hoeverre de zonnestralen optimaal opgenomen worden door de zonnepanelen. De ideale hellingshoek van een dak ligt tussen 30 en 45 graden. Als je dak dan ook nog op het zuiden gericht is, heb je het optimale rendement. Heeft jouw dak een andere hellingshoek dan hoeft dit niet direct een probleem te zijn. Voor een goed rendement kan je nog steeds een hellingsgraad aanhouden die ligt tussen 15 en 60 graden.

Interesse in zonnepanelen en benieuwd of jouw dak geschikt is? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van gespecialiseerde vakmannen via de offertepagina

dak geschikt voor zonnepanelen

4. De oppervlakte van het dak

Er moet natuurlijk wel voldoende ruimte op het dak zijn om zonnepanelen te kunnen plaatsen. Het aantal zonnepanelen dat je kan nemen, is afhankelijk van je elektriciteitsverbruik. Een huishouding van één of twee personen heeft genoeg aan 5 of 6 zonnepanelen en deze nemen ongeveer 8 tot 10 vierkante meter in beslag. Een gezin met twee kinderen heeft ongeveer 15 panelen nodig en deze beslaan ongeveer 25 vierkante meter aan dakoppervlakte. Lees hier meer over de afmetingen van zonnepanelen.

 

5. De staat van het dak

Een dak dat geschikt is voor zonnepanelen moet voldoende dragend vermogen hebben anders liggen de zonnepanelen niet veilig. Heb je bijvoorbeeld een rieten of een glazen dak? Dan is de plaatsing van zonnepanelen niet mogelijk, omdat de draagconstructie niet sterk genoeg is.

Het spreekt voor zich dat het onderhoud van het dak ook in orde moet zijn. Heet het dak geen stevige constructie, is het niet waterdicht of is er asbest aanwezig? Het is dan verstandig om dit eerst te laten repareren of weg te laten halen en dan pas over te gaan op het plaatsen van zonnepanelen.

 

6. Hoeveel schaduw krijgt het dak?

Op een geschikt dak voor zonnepanelen moet zo weinig mogelijk schaduw vallen. Staan er bijvoorbeeld hoge bomen of gebouwen in de buurt van je dak die veel schaduw veroorzaken? Dan is het niet raadzaam om zonnepanelen op die plek te plaatsen. De mate waarin de schaduw op je dak valt, kan je helaas niet vinden op de Zonnekaart of de Zonatlas. Je zult dus af moeten gaan op je eigen waarneming. Een installateur van zonnepanelen kan je ook natuurlijk ook altijd vertellen of je dak geschikt is voor zonnepanelen of niet.

Installatie zonnepanelen

Mijn dak is niet geschikt voor zonnepanelen. Wat nu?

Als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen zijn er mogelijkheden om deze toch te aan te schaffen. Heb je bijvoorbeeld ruimte over in je tuin, ligt deze op het zuiden, westen of oosten en kan het zonlicht hier vrij binnen dringen? Dan is het een hele goede optie om hier zonnepanelen te laten plaatsen.

Deze worden dan geplaatst in een speciale constructie. Bijkomend voordeel hiervan is dat de installateur precies de goede hellingshoek kan instellen. Het nadeel is dat je dat deel van de tuin niet meer kan gebruiken en dat je voorzichtig moet zijn als je er in de buurt komt (spelende kinderen).

 

Zonnepanelen op een plat dak?

Zonnepanelen kunnen zeker ook op een plat dak geplaatst worden. Er komt echter wel iets meer bij kijken dan zonnepanelen plaatsen op een schuin dak. Het voordeel hiervan is dat de panelen vrijwel helemaal uit het zicht verdwijnen en veel mensen vinden dit erg prettig.

 

Hoe werkt het?

Een plat dak is heel geschikt om zonnepanelen op te plaatsen, omdat je de optimale hellingsgraad kan instellen. De panelen worden daarvoor in een speciaal frame geplaatst met een zware verankering, zodat de panelen niet weg kunnen waaien.

Het frame en het monteren hiervan is niet heel veel duurder dan het monteren van zonnepanelen op een schuin dak. Meestal plaatst de installateur de zonnepanelen op een plat dak in rijen achter elkaar. Zo behaal je het optimale rendement en vallen de panelen niet in elkaars schaduw.

 

Waarmee moet ik rekening houden?

Als je zonnepanelen op een plat dak wilt plaatsten, is er wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. We noemen hieronder de belangrijkste.

  • Om niet in elkaars schaduw te vallen worden zonnepanelen op een plat dak achter elkaar geplaatst. Hiervoor is wel een tussenruimte nodig. Je hebt dus meer oppervlakte nodig dan bij een schuin dak.
  • Doordat je meer ruimte nodig hebt, kan je niet altijd het maximale aantal zonnepanelen plaatsen op het dak.
  • Om het aantal maximale zonnepanelen te kunnen plaatsen en dus het beste rendement te verkrijgen, is het soms beter om voor een ligging op het oosten of westen te kiezen dan voor een ligging op het zuiden.
  • Zonnepanelen op een plat dak mogen niet te dicht bij de dakrand liggen, omdat de wind hier het krachtigst is. Je moet dus altijd een bepaalde afstand aanhouden tot de dakrand en deze ruimte ben je dus ook kwijt. We noemen dit de no- go zone.
  • Op een plat dak kan een schoorsteenpijpje al een hinderlijk schaduwobject zijn. De panelen mogen hier dus niet te dicht in de buurt komen. Eventueel kan je dit oplossen met een ‘power optimizer’: een apparaatje dat onder het paneel wordt geplaatst en ervoor zorgt dat er minder hinder is van de schaduw.

 

Online prijs op maat aanvragen

Benieuwd naar de prijs en rendement van zonnepanelen bij jouw project? Vraag nu vrijblijvend voorstellen op maat aan via onderstaand formulier en vergelijk makkelijk online.