Zonneboiler: werking & prijs
Met een zonneboiler kan je op een duurzame en ecologische manier energie creëren om water op te warmen, in tegenstelling tot een traditionele boiler of cv-ketel. In dit artikel kom je meer te weten over de werking, voordelen en prijzen van een zonneboiler.
Waarvoor dienen zonneboilers?
Zonneboilers zetten de warmte van zonnestralen om naar energie. Zonneboilers worden veel gebruikt om water op te warmen. Het opgewarmde water kan dan gebruikt worden om te douchen, koken, wassen enzovoort.
Een zonneboiler vervangt een gewone boiler maar het grote verschil is dat deze warme vloeistof is opgewekt door zonnewarmte. Je bespaart hiermee 50% aan energiekosten én je helpt mee aan een beter milieu. Dus je kan onder de douche of in bad met veel lagere kosten dan bij een traditionele boiler.
Wil je met de zonneboiler niet enkel het sanitair water verwarmen maar ook de centrale verwarming? Dat kan, met een zogenaamde zonneboilercombi. Deze wordt dan op de centrale verwarming aangesloten, waardoor je voortdurend garantie hebt op warm water.
Voordelen van een zonneboiler
Een zonneboiler is vooral voordelig op financieel en ecologisch vlak. Natuurlijke energiebronnen geraken meer en meer uitgeput, waardoor groene energie steeds belangrijker wordt. Een zonneboiler maakt gebruik van onuitputtelijke energie en stoot een heel pak minder CO2 uit; dit scheelt wel 300 à 400 kilogram per jaar! Door gebruik te maken van een zonneboiler draag je dus je steentje bij aan het milieu en de strijd tegen klimaatopwarming.
Daarnaast zal je, zoals gezegd, gemiddeld 50-60% besparen op je jaarlijkse energiefactuur voor warm water. Bovendien heb je met een zonneboiler geen last van schommelende olie- of gasprijzen. Daarbovenop kan je ook nog eens genieten van een premie bij de aanschaf van een zonneboiler.
Hoe werkt een zonneboiler eigenlijk?
Een zonneboiler zit eigenlijk vrij simpel in elkaar. Eerst en vooral heb je panelen die niet hetzelfde zijn als bij zonnepanelen. Ze bestaan namelijk niet uit zonnecellen; ze hebben een zwart oppervlak met buisjes waar een vloeistof kan doorlopen. Deze panelen zijn zwart omdat dit de warmte van de zon aantrekt.
De buisjes zijn aangesloten op een boiler die water bevat en waar ook het warm water wordt opgeslagen. Omdat het water constant door de buisjes kan stromen wordt het water geleidelijk opgewarmd. Een klein nadeel is dat je niet direct heet water krijgt, het duurt dus even wat langer dan bij traditionele boilers. Dit kleine nadeel is niets vergeleken met het grote voordeel van energiebesparing en het gebruik van groene energie.
Hoeveel betalen voor een zonneboiler?
De kostprijs van een zonneboiler hangt in de eerste plaats af van het volume ervan. Je moet rekenen op zo’n 50 liter per persoon in huis. De prijs van een zonneboiler installatie ligt voor een gemiddeld gezin tussen de 4000 en 6000 euro, inclusief plaatsingskosten. Deze investering kun je al na 7 tot 9 jaar terugverdienen dankzij het lagere energieverbruik. Bovendien kan je in aanmerking komen voor premies van zowel de netbeheerder, de Vlaamse overheid als de gemeente of provincie.