Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
ZONNEPANELEN INFOPUNT ONLINE ADVIES OVER ZONNEPANELEN EN ZONNE-ENERGIE
ZONNEPANELEN INFOPUNT

Zonnepanelen balkon

Heb je geen ruimte voor zonnepanelen op je dak of is zo’n installatie een te grote investering? Dan kan je eventueel nog zonnepanelen op je balkon plaatsen. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n installatie op je balkon? Met welke aandachtspunten hou je rekening en mag je de panelen zelf op je balkon plaatsen? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen zonnepanelen op balkon
Belangrijke aandachtspunten
Zelf plaatsen of installateur inschakelen?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Hoeveel kosten zonnepanelen op je balkon?

Doorgaans gaat het om 2 zonnepanelen met elk een vermogen van 300 à 330 Wattpiek en aparte micro-omvormers. Hiervoor mag je rekenen op een richtprijs van € 600 – 800 (incl. btw, excl. plaatsing). Let wel: dit is enkel een richtprijs. Zo variëren de prijzen per situatie en eventuele plaatsingskosten zijn niet meegerekend.

Zonnepanelen op je balkon plaatsen? Een erkende installateur vertelt je graag meer over de mogelijkheden. Vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 specialisten actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag voor zonnepanelen hier.

zonnepanelen balkon

 

Voor- en nadelen zonnepanelen op balkon

Waarom zou je voor zonnepanelen aan je balkon kiezen in plaats van een uitgebreide zonnepanelen-installatie op je dak? En zijn er ook nadelen aan verbonden? Een overzicht:

 • Goedkope investering: aangezien het om slechts een aantal panelen gaat, is een balkon installatie een stuk betaalbaarder dan zonnepanelen op je dak. En ga je uiteindelijk verhuizen? Dan kan je de zonnepanelen makkelijk meenemen.
 • Makkelijk te plaatsen: in Nederland en Duitsland mag je balkon zonnepanelen gewoon aansluiten op een stopcontact. Dit is echter niet het geval in België. Hier moet je ze via een vaste bekabeling verbinden met je meterkast. Toch blijft de plaatsing eenvoudiger dan bij een traditionele zonnepanelen-installatie.
 • Vlotte terugverdientijd: gemiddeld verdien je 2 balkon zonnepanelen van zo’n 300 Wp binnen de 7 jaar terug.
 • Weinig ruimte nodig: zonnepanelen op je balkon nemen weinig ruimte in beslag. Natuurlijk moet het balkon zélf wel groot en stevig genoeg zijn om de panelen te dragen.

 

 • Niet altijd toegestaan: ben je een huurder of woon je in een appartementencomplex? Dan mag je niet zomaar panelen aan je balkon bevestigen. Vraag in deze gevallen altijd eerst toestemming voor je de installatie plaatst.
 • Minder financiële voordelen: Met zonnepanelen op je balkon kan je niet profiteren van een eventuele terugleververgoeding.
 • Ligging van balkon: niet elk balkon heeft een gunstige ligging ten opzichte van de zon. Is je balkon niet zuidelijk georiënteerd? Dan zijn zonnepanelen geen goede keuze.

 

Zijn zonnepanelen op mijn balkon een goed idee?

Zonnepanelen op je balkon kunnen voordelig zijn, maar het is zeker niet altijd een goed idee. Zo moet je balkon goed gelegen zijn, heb je toestemming nodig van je verhuurder/syndicus, … Daarnaast mag je de panelen in Vlaanderen niet zomaar in een stopcontact steken. Een erkende installateur kan je gericht advies geven.

Meer weten over zonnepanelen? Geniet dan van gericht advies en prijzen op maat van meerdere erkende vakmensen via onze gratis offerteservice.

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je zonnepanelen op je balkon? Dan zijn er een paar punten om in het achterhoofd te houden. We nemen ze hieronder door:

 • Vermogen: aangezien de zonnepanelen opbrengst bij een balkon relatief laag is, hoef je doorgaans geen extra elektriciteitsgroep aan te laten leggen. Zo’n installatie is perfect om het verbruik van je koelkast, televisie, … te dekken.
 • Montage en oriëntatie: de plaatsing van je installatie verloopt erg gemakkelijk. Let in ieder geval op dat je balkon genoeg in de zon staat en plaats de zonnepanelen idealiter bij een hellingshoek van zo’n 30 graden.
 • Netbeheerder: ook zonnepanelen op je balkon moet je aanmelden bij je netbeheerder. Had je hiervoor nog een analoge meter met een terugdraaiende teller? Dan zal je netbeheerder die vervangen door een digitale meter.

 

zonnepanelen op balkon

 

Zelf zonnepanelen op balkon plaatsen of vakman?

Plaats je zelf panelen op je balkon of laat je het werk juist over aan een vakman? We zetten beide opties hieronder kort op een rij:

 

1. Zelf zonnepanelen op balkon plaatsen

Zelf zonnepanelen plaatsen is niet verboden, maar het is doorgaans niet aan te raden. Een foutje is zo gemaakt en dat heeft al snel gevolgen voor de prestatie van je nieuwe installatie. Daarnaast moet je na plaatsing alsnog een keuringsorganisme inschakelen en moet je de installatie aanmelden bij je netbeheerder.

 

2. Zonnepanelen op balkon laten plaatsen

Zonnepanelen laat je altijd best plaatsen door een erkende installateur. Zo ben je verzekerd van een goede werking en geniet je van een brede waaier aan voordelen:

 • Gericht advies: vakmensen kunnen al je vragen over zonnepanelen beantwoorden. Welke zonnepanelen kies je best voor je balkon? Hoe monteer je ze? En is je balkon eigenlijk wel stevig genoeg en optimaal georiënteerd?
 • Correcte montage: een erkende vakspecialist installeert je zonnepanelen volgens de regels van de kunst. Hierbij houdt hij niet alleen rekening met de technische kant van het verhaal, maar zorgt hij ook dat de installatie voldoet aan de wettelijke eisen.
 • Kwalitatieve materialen: er zijn bijna oneindig veel aanbieders van materialen voor zonnepanelen-installaties, waardoor het soms moeilijk is om het overzicht te bewaren. Een installateur is helemaal op de hoogte en maakt alleen gebruik van de beste materialen, rekening houdende met jouw wensen en budget.

 

Interesse in zonnepanelen? Vraag gratis advies!

Wil je zonnepanelen, maar is een traditionele installatie op je dak niet mogelijk? Een erkende expert geeft je graag gericht advies over de mogelijkheid van zonnepanelen op je balkon. Kom gratis in contact met meerdere installateurs in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Online prijs op maat aanvragen

Benieuwd naar de prijs en rendement van zonnepanelen bij jouw project? Vraag nu vrijblijvend voorstellen op maat aan via onderstaand formulier en vergelijk makkelijk online.