Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
ZONNEPANELEN INFOPUNT ONLINE ADVIES OVER ZONNEPANELEN EN ZONNE-ENERGIE
ZONNEPANELEN INFOPUNT

Zonnepanelen op de grond

De meeste zonnepanelen liggen op de daken van woningen. Maar wat als je dak niet geschikt is voor zo’n installatie? Of als je extra panelen wil plaatsen, maar er geen plaats meer is op je dak? In die gevallen zijn zonnepanelen op de grond zeker een optie. Alles over de voor- en nadelen, de kosten, … van zo’n grondopstelling van zonnepanelen lees je hier!

Ga snel naar:
Welke voordelen en nadelen?
Zonnepanelen op de grond: kosten
Waarom kiezen voor erkende installateur?
Alternatief: panelen op bijgebouw
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang gratis meerdere offertes

 

 

Wanneer zonnepanelen op de grond plaatsen?

Zonnepanelen-installateurs plaatsen de meeste panelen op daken. Dat is de meest eenvoudige en gestandaardiseerde manier van werken. Toch is het ook niet de enige. Zo is ook de opstelling van zonnepanelen op de grond een perfect alternatief. Zo’n grondopstelling is vooral aangewezen in de volgende situaties…

 • Als je dak niet zuidelijk gericht is, niet stevig genoeg is voor zonnepanelen, …
 • Als je liever geen panelen op je dak hebt vanwege het ontsierende uitzicht
 • Als er geen plaats meer is op je dak vanwege zonnepanelen, collectoren, …
 • Als er te veel schaduwval op je dak is door omliggende gebouwen, bomen, …

Wil je graag zonnepanelen op de grond plaatsen? Laat je dan zeker eerst grondig adviseren door een erkende installateur. Die bekijkt of zo’n grondopstelling voor jou de beste keuze is, wat de mogelijkheden zijn, … Ontvang gratis advies & prijzen op maat!

zonnepanelen op de grond

 

Voor- en nadelen van zonnepanelen op de grond

In andere Europese landen als Duitsland komen zonnepanelen op grond vaak voor. Zo’n grondopstellling heeft dan ook verschillende troeven ten opzichte van een montage op het dak. Wat zijn die voordelen precies? En is er ook een keerzijde aan die medaille? We zetten het kort op een rij:

 • Meer vrijheid bij de plaatsing: in een tuin heeft een installateur meer mogelijkheden om de meest optimale locatie en oriëntatie voor de zonnepanelen te kiezen. Dankzij het frame voor zonnepanelen op de grond kan hij ook de meest aangewezen hellingsgraad voor de panelen bepalen. Al deze factoren zorgen voor een hoger rendement dan bij vele zonnepanelen-installaties op de daken van woningen.
 • Hogere opbrengst: dankzij die flexibele plaatsing ligt de opbrengst aan groene stroom bij zonnepanelen op grond doorgaans hoger dan bij panelen op daken. Zo verdien je je investering gemiddeld nog iets sneller terug.
 • Makkelijk te reinigen/herstellen: idealiter maak je je zonnepanelen 1 keer per jaar schoon om een rendementsverlies te voorkomen. Bij zonnepanelen op grond gaat zo’n reinigingsbeurt uiteraard vlotter dan bij panelen op een dak. Ook bij een eventueel defect kan een installateur het probleem sneller oplossen.
 • Snellere afkoeling: door het gras en andere begroeiing koelen panelen op de grond sneller af dan op daken. Ook dat zorgt voor een grotere opbrengst aan groene stroom. Want zonnepanelen houden vooral van licht en minder van warmte voor een optimale werking.

 

 • Gemiddeld duurder: zonnepanelen op de grond plaatsen is niet de standaard manier van werken voor installateurs. De kans is dus groot dat de arbeidskosten gemiddeld iets duurder uitvallen dan bij het plaatsen van zonnepanelen op daken.
 • Fundering en frame nodig: een zonnepanelen-installatie op grond vergt een stevige fundering. Zo voorkom je eventuele verzakkingen of schade bij stormweer. Daarnaast heb je ook een groot frame voor zonnepanelen op de grond nodig. Dankzij dat montagesysteem kan een installateur de ideale hellingshoek kiezen. Ook die factoren kunnen het prijskaartje iets hoger doen uitvallen.
 • Grotere kans op diefstal: zonnepanelen ’s nachts van een dak halen is niet bepaald makkelijk. Bij panelen op grond is het risico op diefstal natuurlijk groter. Het is daarom aangewezen om je panelen te laten verzekeren tegen diefstal.

 

Zonnepanelen op grond: kosten

Hoeveel kosten zonnepanelen op de grond nu precies? Dat hangt vooral af van hoeveel groene stroom je nodig hebt om je verbruik te dekken. Gaat het bv. om extra panelen omdat je een warmtepomp hebt laten plaatsen? Of heb je nog geen zonnepanelen? In deze prijzentabel vind je de richtprijzen per aantal panelen:

Gemiddeld jaarlijks verbruikVereist vermogen
zonnepanelen installatie
Aantal panelen
(400 Wp)
Gemiddelde prijs
(incl. btw, omvormer, plaatsing)
2.500 kWh2.941 Wp7€ 4.100 à 7.300
3.000 kWh3.529 Wp9€ 5.000 à 8.800
3.500 kWh4.118 Wp10€ 5.600 à 10.200
4.000 kWh4.706 Wp12€ 6.600 à 11.700

Een exacte prijs voor zonnepanelen op de  grond in jouw tuin? Dan vraag je het best meerdere prijsvoorstellen aan bij erkende installateurs in je buurt. Zo kan je gericht alle kostenposten, maar ook adviezen, merken, uitvoertermijnen, … vergelijken. Dat biedt de beste garantie op het kiezen van de beste deal. Start hier je aanvraag!

 

zonnepanelen op grond

 

Waarom kiezen voor een erkende installateur?

Erkende installateurs zijn het vooral gewend om zonnepanelen op daken te plaatsen. Toch hebben zulke experts vaak ook de nodige ervaring met een montagesysteem voor zonnepanelen op de grond. Ook voor zo’n grondopstelling is het dus sterk aangewezen om een beroep te doen op de expertise van zo’n erkende installateur. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:

 • Inspectie van je tuin: net als het dak van je woning zal de installateur eerst je tuin grondig onder de loep nemen. Wat is de meest ideale locatie voor de panelen? Welke funderingswerken zijn er nodig? Is er schaduwval mogelijk van bomen in de buurt?
 • Advies op maat: op basis van die analyse maakt de expert dan een legplan op voor de zonnepanelen op de grond in je tuin. Naast de meest ideale locatie kijkt hij uiteraard ook naar je stroomverbruik, het aantal panelen dat je nodig hebt, het meest aangewezen piekvermogen per paneel, …
 • Correcte plaatsing: is de fundering klaar? Dan installeert hij het frame voor de zonnepanelen op de grond. Hij houdt daarbij onder meer rekening met de meest optimale hellingsgraad voor de panelen, de oriëntatie, de stormvastheid van de hele installatie, … Ook de bekabeling van de panelen naar de omvormer is een belangrijk aandachtspunt.
 • Hoogwaardige panelen, frame, …: een erkende installateur werkt enkel met zonnepanelen van topmerken als SunPower, Solarwatt, Trina Solar, … Ook voor de andere onderdelen van je installatie (omvormer, frame, bekabeling, …) ben je zeker van de hoogste kwaliteit en duurzaamheid.
 • Service na verkoop: brengen je panelen plots minder op dan normaal? Is er een probleem met je omvormer? Dan helpt je installateur je snel uit de nood. Sowieso kan je ook rekenen op een uitstekende product- en vermogensgarantie voor je installatie.

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen op de grond? Solvari brengt je graag in contact met meerdere geschikte experts actief in je buurt. Het enige wat je daarvoor moet doen, is het offerteformulier invullen.

 

Alternatief: panelen op bijgebouw

Zonnepanelen op grond zijn niet het enige alternatief als je woningdak geen optie zou zijn. Beschik je over een bijgebouw met een zuidelijk gericht dak? Dan kan je ook (extra) zonnepanelen plaatsen op je tuinhuis, carport, garage, … Je houdt daarbij best wel rekening met deze aandachtspunten:

 • Draagvermogen van je bijgebouw: de draagstructuur van de daken van bijgebouwen is vaak minder stevig dan die van woningen zelf. Het is dus essentieel om dat draagvermogen eerst te laten checken door een installateur.
 • Beschikbare oppervlakte: de daken van bijgebouwen zijn doorgaans niet al te groot. Je gaat dus best met je installateur na hoeveel zonnepanelen je op je tuinhuis, schuur, … kwijt kan. Zijn dat er minder dan 6 à 8? Dan loont de plaatsing op je bijgebouw niet de moeite. Tip: bij een kleinere oppervlakte werk je het best met een groter piekvermogen per paneel. Zo kan je in sommige gevallen toch nog het vereiste totale vermogen halen.
 • Voldoende afstand tot dakrand: je plaatst de panelen het best niet te dicht bij de dakrand van je bijgebouw. Daar is de wind namelijk sterker en heb je dus nog een stevigere verankering nodig. Wat dan weer voor extra ballast zorgt op het dak van je tuinhuis, carport, …
 • Mogelijke schaduwval: net als bij een woningdak is ook bij het dak van een bijgebouw een schaduwanalyse nodig. Des te meer omdat zulke daken meestal lager liggen en het risico op schaduw door bomen, omliggende gebouwen, … nog groter is.

Kies ik het best voor zonnepanelen op mijn bijgebouw of op de grond? Dat hangt volledig van jouw situatie af. Een erkende installateur komt graag bij je langs om advies te geven en je te helpen bij het maken van de juiste keuze. Laat je gratis adviseren!

 

FAQ zonnepanelen op de grond

Denk je eraan om zonnepanelen op de grond rond je woning te plaatsen? Dan zit je vast nog met enkele vragen. Een erkende installateur in je buurt beantwoordt die graag. Ook hieronder vind je al het antwoord op enkele van die veelgestelde vragen:  • Zijn zonnepanelen op de grond vergunningsvrij?

   In je tuin zijn zonnepanelen op grond vergunningsvrij als ze vallen onder de regels van niet-overdekte constructies. Dat betekent dat ze (samen met bv. je terras, zwembad, …) niet meer dan 80 m² in beslag mogen nemen in de zij- of achtertuin. Daarnaast mogen de zonnepanelen niet hoger komen dan 5 meter, moeten ze op minstens 1 meter van de perceelsgrens staan, …

   TIP: ga zeker op voorhand langs bij je gemeente. Het is niet uitgesloten dat de lokale regels voor zonnepanelen op grond nog strenger zijn.  • Vallen zonnepanelen op grond onder de brandverzekering?
   Ja, die vallen inderdaad onder je brandverzekering. Het is wel belangrijk om je verzekeraar op de hoogte te brengen van het feit dat je zo’n installatie hebt laten plaatsen. Kijk ook samen met je verzekeraar nog eens de voorwaarden van je brandverzekering na.


  • Wat met zonnepanelen op landbouwgrond?
   Zulke zonneakkers in Vlaanderen zijn uitzonderlijk. De Vlaamse overheid steunt het plaatsen van zonnepanelen op landbouwgrond namelijk niet actief. Daarom is het veel moeilijker om een vergunning te krijgen in vergelijking met zonnepanelen op grond rond je woning.


  • Hoeveel vermogen heb ik nodig met zonnepanelen op de grond?
   Dat hangt vooral van je (toekomstige) stroomverbruik af. Laat je bv. enkel een warmtepomp plaatsen? Of ben je ook nog van plan om een laadpaal te installeren, een airco, …? Samen met je installateur ga je het best grondig na hoe je stroomverbruik eruit zal zien. Op basis van die oefening kan zo’n expert dan het meest aangewezen zonnepanelen-vermogen berekenen.

 

 

Online prijs op maat aanvragen

Benieuwd naar de prijs en rendement van zonnepanelen bij jouw project? Vraag nu vrijblijvend voorstellen op maat aan via onderstaand formulier en vergelijk makkelijk online.