Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
ZONNEPANELEN INFOPUNT ONLINE ADVIES OVER ZONNEPANELEN EN ZONNE-ENERGIE
ZONNEPANELEN INFOPUNT

Werking zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een duurzame en slimme manier om energie op te wekken. Maar hoe zit de werking van zonnepanelen nu precies in elkaar? Ontdek het hier. Vraag hier gratis offertes aan bij erkende installateurs.

 

Werking zonnepanelen Opbouw zonnepanelen

Een zonnepaneel bestaat uit vele zonnecellen. Deze vangen het licht op en zetten het om in elektrische energie. Zonnecellen zijn opgebouwd uit een dun plaatje met een positieve lading en een dun plaatje met een negatieve lading. Beiden zijn meestal uit silicium vervaardigd.

Silicium heeft als eigenschap een half geleider te zijn wanneer het in aanraking komt met licht. Op die manier brengt het invallend een stroomkring tot stand tussen de zonnecellen, die allemaal bestaan uit een positief en negatief plaatje. Daarom heten zonnepanelen ook wel fotovoltaïsche cellen of PV-panelen.

Zonnepanelen zetten daglicht om in gelijkstroom. Aangezien dat niet kan gebruikt worden in een woning is een zonnepanelensysteem ook altijd voorzien van een omvormer. Deze zet de gelijkstroom om naar wisselstroom.

 

Zonnepanelen koppelen aan het elektriciteitsnet

Sommige zonnepanelen worden via een inverter aan het elektriciteitsnet gekoppeld, andere slaan overtollige energie op in een accu. Dat laatste is bijvoorbeeld handig op plekken waar het elektriciteitsnet ontbreekt of een aansluiting te duur is.

Wekt u te weinig energie op met de zonnepanelen? Dan kan je deze aanvullen met de reguliere energie van uw ernergieleverancier. Teveel energie opwekken is evenmin een probleem. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt door naar het energiebedrijf. Bij de afrekening wordt de teruggeleverde stroom dan verrekend met de stroom die u heeft afgenomen van uw energieleverancier.

zonnepanelen

 

Kosten

De terugverdientijd voor fotovoltaïsche zonnepanelen ligt anno 2010 bij ongeveer 16 jaar bij gelijkblijvende elektriciteit-prijs. Gemiddeld kost een WP van een kristallijne zonnepaneel ongeveer EUR 2,75 (ex. montage). 100 Wp levert in Nederland circa 75kWh per jaar aan energie op.

Met een gemiddelde prijs van 23 cent per kWh (mei 2010) levert een Wp 17,25 cent per jaar op en daarmee wordt de terugverdientijd 16 jaar. Bij een electriciteitprijsstijging van 10% per jaar wordt de terugverdientijd ca. 8 jaar. Als de elektriciteitsprijs nog sneller stijgt zal deze tijd korter worden.

De levensduur van zonnepanelen met kristallijne cellen, afhankelijk van de kwaliteit, ligt tussen de 30 en 45 jaar. De levensduur van zonnepanelen op basis van amorf silicium ligt tussen de 5 en 15 jaar.

⇒ Lees hier meer over de opbrengst van zonnepanelen.

In België, maart 2007 resulteerden de tegemoetkomingen van de diverse overheidsinstanties – gegeven de elektriciteitsprijzen bij Electrabel – in een te verwachten terugbetalingstermijn van de zonnepaneelinstallatie van circa 11 jaar. Dit mede dankzij de elektriciteitsopbrengst van deze geruisloze, milieuvriendelijke en duurzame energiebron. Zonder deze tegemoetkomingen zou bij die prijzen de afbetaling circa 15 jaar duren. Europese deskundigen voorspellen dat zonnestroom vanaf 2015 of 2017 volledig kan concurreren met marktprijzen van conventioneel opgewekte elektriciteit.

De productie van zonnepanelen vraagt op zich ook energie. De terugverdientijd van zo’n systeem in termen van energie in België en Nederland ligt tussen 1 en 2 jaar.
Meer informatie over groene stroom

 

Soorten zonnepanelen

Er  bestaan 3 soorten zonnepanelen:

  • Monokristallijn panelen
  • Polykristallijn zonnepanelen
  • Dunne film zonnepanelen

Monokristallijn panelen zijn duurder in aankoop, maar door het hoger rendement per vierkante meter volstaat het om minder zonnepanelen aan te schaffen. Dunne film zonnepanelen zijn buigzaam, maar minder interessant gezien het lage rendement.

 

Werken zonnepanelen ook zonder zon?

Zonnepanelen hebben niet altijd zon nodig. Ze kunnen ook energie produceren als het slecht weer is of bewolkt is. Vanzelfsrekend zullen ze dan wel minder energie opwekken.

 

Vergelijken loont. Vergelijk de prijzen en adviezen van verschillende installateurs en kies de oplossing die het best past bij uw situatie.
Vraag hier offertes aan via onze gratis offerteservice.

 

Zonnepanelen plaatsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Online prijs op maat aanvragen

Benieuwd naar de prijs en rendement van zonnepanelen bij jouw project? Vraag nu vrijblijvend voorstellen op maat aan via onderstaand formulier en vergelijk makkelijk online.